3 Haziran 2012 Pazar

Uyku Eğitimi Candır

İlk 4 ayını bebeği ile gece gündüz koala hayatı yaşamış, sonraki 4,5 ayda gündüzleri ayakta gecenin geç saatlerinde aynı yatakta yatmış biri olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki uyku eğitimi gibisi yoktur. İlk zamanlarda canımdan bezip 'yav bıraksak mı acaba' diye gel gitler yaşamadım değil, ya da o ağlarken kapının dışında az ağlamadım. Bir türlü rayına oturmadı diye hayıflanırken aslında bir baktım ki sistem gayet güzel rayına oturmuş ve tıkır tıkır işliyor. Evdeyken bazı geceler hariç bütün gece mışıl mışıl uyuyordu fakat başka bir yerde ne yapacağını kestiremiyorduk. Uyku eğitimden sonra ilk kez Amasya'ya gittiğimizde biraz bocalamıştık, ağlamasın diye biraz toleranslı davrandık, tabi bu bize kat kat geri döndü. Eve döndükten sonra toparlamak günlerimizi aldı. Ama geçen hafta Ankara'da daha rahattım, ağlamasına izin verdim, evdekileri de bu konuda uyardım. İlk gece 10-15 dk. kadar itiraz etse de sonrasında aralıksız sabaha kadar uyudu. Ertesi gün sabah ve öğleden sonraki uykularında itiraz bile etmedi. Uyuması 10 dk.'yı bile bulmadı ve kaldığımız 3 gün boyunca uyuduğu her uykuyu uzun ve sorunsuz uyudu, geceleri ise hiç uyanmadı. Eve döndüğümüz gece de sorun yaşamadı ve ben tüm bu olanları keyifle izledim. Son olarak bu hafta sonunu da Amasya'da geçirdik. Aynı şekilde ilk akşam biraz uzun sürdü uykuya girmesi, 45 dakika sonra da uyanıp epey ağladı. Murat'ın da yardımıyla kimsenin müdahale etmesine izin vermedik. Ama biliyorduk ki o akşamı atlatırsa sonraki günler gayet rahat geçecekti ve öyle de oldu. Hatta son gece biz Murat'la bir arkadaşın düğününe katıldık, bu süre içindeki iki uykusunu da Ceren ablasıyla uyudu. Bakıcısıyla uyumaya alışık olduğu için çok zorlanmayacağını düşünüyordum, biraz tedirgin uyusa da ağlamadan uyumuş, bu bile benim için büyük nimet.
Eyy anne babalar.... Uyku eğitimi öcü değildir, ona kötülük etmezsiniz, aksine her durumda her koşulda uyuyabilme becerisi kazandırmış olursunuz. Ben kuzum uyusun diye hiçbir aile toplantısının içinde bulunamamış bir anneydim, şimdi ma aile oturup gece yarısına kadar sohbet muhabbet ediyoruz. Murathan'ın uykusunu almış gülen güzü de cabası.
Sözün özü, uyku eğitimi candır... Korkma, gücünü topla ve çocuğuna uyumayı öğret...

2 yorum:

  1. su an 3 ay 5 gunluk olan oglum icin uyku egitimi konusunda yardima ihtiyacim var. Tipki sizin gibi dogumundan beri emzirerek uyutabildim. Cok huzursuz bir bebek degil, ama benim kucagimda, beni emerek uyumazsa yataginda uyumuyor. Yardim onerilerinizi alabilir miyim lutfen?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tracy Hogg'un kitabı ve görseli olan DVD setini şiddetle tavsiye ederim. Ayrıca İstanbul'da görüştüğümüz ve sonsuz destek aldığımız Aysun Ömeroğlu Bal ile de irtibata geçebilirsiniz. 4. ay uyku eğitimi için harika bir zaman, biz 8. ayda başladık ve epey sancılı oldu. Şimdiki aklım olsa 4. ayda başladığım süreci bırakmadan devam ederdim. Gerek duyarsanız telefonlaşırız da. Mailime yazın lütfen. Sevgiler.

      Sil